Saturday, November 9, 2013

Ein Manifest für die Wahrheit


Ένας κατάσκοπος της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας (NSA) νιώθει πως είναι μέρος ενός ανήθικου παιχνιδιού παγκόσμιας κατασκοπείας από μέρους των Η.Π.Α., στο όνομα της αντιτρομοκρατικής θωράκισης των πολιτών. Το σκάει, αποκαλύπτει το εύρος και το βάθος της κατασκοπείας και ως εκ τούτου δεν αργεί να γίνει ο πλέον καταζητούμενος από τους Αμερικανούς, ήρωας διεθνώς ωστόσο από την άλλη. Ακούγεται σαν σενάριο ταινίας του Hollywood, αλλά πρόκειται για την πραγματική ιστορία του πασίγνωστου πλέον Edward Snowden.

Έκπληκτοι είδαμε οι αποκαλύψεις του να φέρνουν στο φως ιστορίες απίστευτης παραβίασης της ιδιωτικής ζωής μας, από τηλεφωνικές κλήσεις ως ψηφιακά δεδομένα διακινούμενα από προσωπικούς υπολογιστές. Και η αρχική έκπληξη γίνεται αμηχανία, καθώς με αφορμή αυτά αποκαλύπτεται πλήθος σχετικών υποθέσεων, με αποκορύφωμα ίσως την παρακολούθηση του προσωπικού κινητού τηλεφώνου της πανίσχυρης κατά τ΄ άλλα Άγκελας Μέρκελ από αμερικανούς πράκτορες ήδη εδώ και μια δεκαετία.

Το τελευταίο μάλιστα έχει εγείρει στην Γερμανία φωνές να δοθεί ασυλία στον καταζητούμενο πρώην κατάσκοπο στη χώρα, ίσως και ως μέσο άσκησης πίεσης προς την αμερικανική κυβέρνηση. Ο ίδιος ο Snowden με άρθρο του στο γερμανικό περιοδικό der Spiegel (με τίτλο "Ein Manifest für die Wahrheit") υπεραμύνεται της πράξης του και καλεί τον κόσμο να πιέσει τις κυβερνήσεις έτσι ώστε να ανακοπούν επιτέλους οι γενικές πρακτικές μαζικής παραβίασης της ιδιωτικότητάς μας με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο. Και λέω γενικές μια και έχει γίνει λίγο πολύ σαφές ότι πρόκειται για κοινές πρακτικές, όποιος δηλαδή έχει σήμερα τα μέσα να παρακολουθεί, το κάνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!

Ο κόσμος έχει ήδη διαμαρτυρηθεί έντονα και οι κυβερνήσεις έχουν θορυβηθεί. Αυτό που μένει να φανεί τώρα είναι αν πράγματι θα αλλάξει κάτι προς την κατεύθυνση της προστασίας των προσωπικών πληροφοριών. Στο πλαίσιο της Ε.Ε. έχουν αναγγελθεί φιλόδοξα σχέδια. Τι και πώς όμως πράγματι θα εφαρμοστεί;

No comments:

Post a Comment

Εδώ μπορείς να αφήσεις το σχόλιό σου!