Monday, November 18, 2013

Οι πολίτες αποφάσισαν για την πόλη

Την Κυριακή 10 Νοεμβρίου οι πολίτες του Μονάχου και άλλων τριών κοντινών κοινοτήτων κλήθηκαν μέσω δημοψηφίσματος να αποφασίσουν υπέρ ή κατά της υποψηφιότητας για τη διοργάνωση από κοινού των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2022. Είχε ενημερώσει προηγουμένως ο εκάστοτε δήμος τους κατοίκους για το εγχείρημα, σε σχέση με τη μελέτη κατασκευής, την κοστολόγηση, τις πολεοδομικές και περιβαλλοντικές συνέπειες. 

Σε καιρούς που η δημοκρατική νομιμοποίηση καθοριστικότατων πολιτικών από μέρους κυβερνήσεων αμφισβητείται, η παραπάνω διαδικασία του δημοψηφίσματος, αν μη τι άλλο, ως δημοκρατική για τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων μπορεί να ληφθεί. Με το εν λόγω δημοψήφισμα κάθε επίσημα εγγεγραμμένος δημότης είχε τη δυνατότητα να συμμετάσχει ενεργά στην διαμόρφωση πολιτικής για τον τόπο όπου διαμένει και, ως εκ τούτου, συμβάλλει φορολογικά.
 
Το αποτέλεσμα και στις τέσσερις κάλπες ήταν ξεκάθαρα αρνητικό. Οι ίδιοι οι τοπικοί άρχοντες παραδέχτηκαν ότι δεν κατάφεραν να πείσουν για την ωφέλεια του εγχειρήματος και ότι το σχέδιο πρέπει πλέον να εγκαταλειφθεί για το εγγύς μέλλον, δεδομένου μάλιστα ότι δυο χρόνια πριν είχε πάλι απορριφθεί η υποψηφιότητα για την ίδια διοργάνωση το 2018.

Από την άλλη βέβαια, αναλυτές έκαναν λόγο για δυσαρέσκεια στο πρόσωπο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (IOC) για τις διαδικασίες διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων στις μέρες μας. Δυσαρέσκεια για χλιδάτη διοργάνωση, με πανάκριβες απαραίτητες εγκαταστάσεις και υποδομές, αδιαφάνεια και αμφίβολες διαδικασίες. Στο βωμό χρηματικών συμφερόντων έχει θυσιαστεί τελικά και το Ολυμπιακό ιδεώδες;... μάλλον!


 (Πηγή: www.sueddeutsche.de)

No comments:

Post a Comment

Εδώ μπορείς να αφήσεις το σχόλιό σου!