Sunday, June 17, 2018

Απ΄ το ναυάγιο των Αντικυθήρων στην Αγγειοθήκη Μονάχου


Πόσες φορές δεν με συνεπήραν παιδί ακόμα οι εξερευνήσεις του σε κόσμους δύσβατους κάτω στο βυθό της θάλασσας; Κι έπειτα όντας τόσο εμπνευσμένος, πόσες ώρες δεν πέρασα με τη μάσκα θαλάσσης κολλημένη στο πρόσωπο να εξερευνώ με τη σειρά μου τα κρυστάλλινα νερά των ακρογιαλιών της Καβάλας, εκεί όπου είχα την τύχη να παραθερίζουμε κάθε καλοκαίρι;

Έπρεπε, βέβαια, να περάσουν πολλά χρόνια για να φτάσω να καταδυθώ όπως εκείνος και αφού μάθω να ρυθμίζω την πλευστότητά μου, να δοκιμάσω τελικά την απίστευτη αίσθηση του να αιωρείσαι στο βυθό. Δεν ξέρω αν είχα πολλούς παιδικούς ήρωες. Ένας πάντως ήταν σίγουρα ο διάσημος Γάλλος ωκεανογράφος, εξερευνητής, συγγραφέας, φωτογράφος, κινηματογραφιστής, μα πάνω απ΄ όλα παθιασμένος φυσιολάτρης Jacques-Yves Cousteau.



Εγώ ο ίδιος κατά την υποβρύχια αναζήτηση του πολύτιμου ευρήματος υπό τις οδηγίες του θαλασσόλυκου Κουστώ!



Κάποτε δε η σαγήνη του υδάτινου κόσμου που μου προκαλούσαν πάντα τα ντοκιμαντέρ του, συνάντησε με αριστοτεχνικό τρόπο τη φιλομάθειά μου, πετυχαίνοντας διάνα τον πάντα εκπαιδευτικό σκοπό του δημιουργού. Ήταν τότε που μέσα από την ερωτική φωνή της Μελίνας Μερκούρη γίνεται για πρώτη μου φορά λόγος για έναν αρχαίο μηχανισμό, θραύσματα του οποίου ανασύρονται από ένα ναυάγιο κοντά στο νησάκι των Αντικυθήρων, όπως σχετικά πραγματεύεται το ντοκιμαντέρ „The Cousteau Odyssey - Diving For Roman Plunder“ (1980).

Και μπορεί μεν κατά την εποχή της μαγνητοσκόπησης να μην ήταν ακόμη γνωστά όλα τα εντυπωσιακά που οι επιστήμονες έχουν μέχρι σήμερα ανακαλύψει πως ήταν σε θέση να κάνει αυτός ο μηχανικός υπολογιστής, αλλά δεν ήταν δα και λίγο να ακούς τότε για ένα μηχανισμό αρχαίας τεχνολογίας, gadget με σημερινούς όρους, με οδοντωτούς τροχούς συνεργαζόμενους έτσι ώστε να κινούν κατά πάσα πιθανότητα πολλαπλούς δείκτες για διάφορες αστρονομικές και ημερολογιακές ενδείξεις σε καντράν, συνοδευόμενο μάλιστα από οδηγίες χρήσεως! Και πώς δουλεύουν όλα αυτά; Και τι γνώσεις μπορεί να είχαν οι μακρινοί εκείνοι δημιουργοί; Και πώς μπόρεσαν να τα κατασκευάσουν; Υπήρχε όντως τότε τόσο προηγμένη τεχνολογία; Πολλές ερωτήσεις ψάχνοντας απαντήσεις…

Σήμερα αν και πολλά έχουν αποκρυπτογραφηθεί, σε τίποτα, θαρρώ, δε στερείται της αρχικής μαγείας του και, σε κάθε περίπτωση, της ανάγκης για βοήθεια στην αποκρυπτογράφησή του. Και τι πιο ιδανικό απ΄ το να το κάνει αυτό ένας επιστήμονας που ορμώμενος από μεράκι έφτασε τελικά να ανακατασκευάσει τον αρχαίο εκείνο υπολογιστή!

Για καλή μας τύχει βρίσκεται στο Μόναχο και με πρωτοβουλία της εδώ Λέσχης Ελλήνων Επιστημόνων θα μας δώσει μια σχετική διάλεξη, με παράλληλη επίδειξη του πιστού αντιγράφου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της φετινής Ελληνοβαυαρικής Πολιτιστικής Ημέρας. Μην χάσετε, λοιπόν, το Δρ. Μάρκο Σκουλάτο στις 10 Ιουλίου στις 7μ.μ. στην Αγγειοθήκη Μονάχου!

No comments:

Post a Comment

Εδώ μπορείς να αφήσεις το σχόλιό σου!