Tuesday, January 2, 2018

Ευχές για μια νέα χρονιά όχι απλά σαν πυροτέχνημα

Σήμερα πρώτη μέρα του 2018. Ναι, επιτέλους ήρθε! Η υποδοχή του προετοιμάστηκε δεόντως και αποκορυφώθηκε βεβαίως-βεβαίως τα μεσάνυχτα από την 31η Δεκέμβρη προς την 1η Ιανουαρίου. Και κατά το αστείο που λέγαμε κάποτε «όπως σου μπει η χρονιά, έτσι θα σου πάει», τότε είναι που οι φιέστες και τα πανηγύρια πήραν και ΄δωσαν έτσι ώστε να είναι τουλάχιστον αντάξια των προσδοκιών για τα μελλούμενα. Με ένταση. Με πολλή ένταση. Τόση που γίνεται εκκωφαντική φασαρία. Κρότοι τρομακτικοί. Υποψιαζόμενος ότι κάπως έτσι θα πρέπει να το βίωσαν κι οι έρμοι οι μετανάστες από τις εμπόλεμες περιοχές που τράπηκαν σε φυγή.

Και για όσους δεν κατάλαβαν, ο λόγος για «τα εκθαμβωτικά πυροτεχνήματα που ζωγράφισαν με τόση μαγεία στον ουρανό τα όνειρά μας για τη νέα χρονιά», κι άλλα τέτοια αφελή για να δικαιολογήσουν το ότι ο καθένας, που καταπιεζόμενος μια ολόκληρη χρονιά, λέει, είχε την ευκαιρία να ξεδώσει. Μαθαίνοντας μάλιστα την επικίνδυνη πυρομανία και στα παιδιά του ως παιχνίδι. Αδιαφορώντας για την περιβαλλοντική ρύπανση. Κάνοντας ολόκληρη την πόλη ένα σκουπιδότοπο, μέχρι οι υπηρεσίες καθαρισμού καταφέρουν με κόπο να απομακρύνουν τα απομεινάρια, για τις οποίες υπηρεσίες, υπόψιν, όλοι οι πολίτες φορολογούνται. Και κυρίως πιστεύοντας ότι κατ΄ αυτόν το σπάταλο τρόπο σηματοδοτείται ένα ευοίωνο μέλλον!Τα απομεινάρια των πρωτοχρονιάτικων πυροτεχνημάτων σε ένα δρόμο του Αμβούργου, © www.focus.de


Εγώ θα ευχηθώ καλύτερα η νέα χρονιά μόνο με πυροτεχνήματα να μη μοιάζει, σημαίνοντας εφήμερη διασκέδαση, σπατάλη και ενέργειες χάριν εντυπωσιασμού, αλλά αντιθέτως να είναι η αρχή μιας περισσότερο δημιουργικής περιόδου ως αποτέλεσμα πνευματικής αναζήτησης, ειλικρινούς μετάνοιας για λάθη (μόνο οι αδρανείς δεν κάνουν τέτοια), έμπρακτης αλληλεγγύης, όρεξης για δράση. Εξάλλου αν πρόκειται να ξοδευτείς εγκαινιάζοντας τη νέα χρονιά, υπάρχουν σίγουρα άλλοι τρόποι ικανοί να υποσχεθούν κάτι πιο αισιόδοξο. Ενδεικτικά δες εδώ!


«Ψωμί αντί πυροτεχνημάτων - το μεν στηρίζει, τα δε διασκεδάζουν απλά», σύνθημα φιλανθρωπικής καμπάνιας της Ευαγγελικής Εκκλησίας

Και για τους λάτρεις της στατιστικής, να μερικά ενδιαφέροντα σχετικά στοιχεία:

  • την 1 Ιανουαρίου το 2017 σημειώθηκε σε μεγάλες γερμανικές πόλεις μια υπέρβαση της συγκέντρωσης των αιωρούμενων μικροσωματιδίων μέχρι και δέκα φορές πάνω από τη μέγιστη επιτρεπόμενη τιμή (πηγή)
  • το ποσό που δαπανήθηκε από τους Γερμανούς για τα πυροτεχνήματα της Πρωτοχρονιάς το 2017 εκτιμάται γύρω στα 137 εκατομμύρια ευρώ (πηγή)
  • την πρώτη μέρα του 2017, οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία οδοκαθαρισμού της πόλης του Μονάχου βρέθηκαν αντιμέτωποι με πάνω από 50 τόνους σκουπιδιών από το προηγούμενο βράδυ (πηγή)

No comments:

Post a Comment

Εδώ μπορείς να αφήσεις το σχόλιό σου!