Πηγή: Το Περιοδικό
Tον Ιούλιο του 2013 στην Ουάσινγκτον, ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ανακοίνωσαν την αρχή των διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία που στόχο έχει να αλλάξει ριζικά τον τρόπο ροής του κεφαλαίου διεθνώς, το ρόλο των κρατών, των υπερεθνικών ολοκληρώσεων και των μεταξύ τους σχέσεων. Πρόκειται για τη διαβόητη πλέον «Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων», γνωστή με τα αρχικά TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership), μια υπό διαπραγμάτευση ακόμη συμφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΕΕ με άκρως αμφιλεγόμενο περιεχόμενο. Και τις υποψίες για το αμφιλεγόμενο του περιεχομένου έρχεται να ενισχύσει ο τρόπος με τον οποίο λαμβάνουν χώρα οι σχετικές διαπραγματεύσεις: πίσω από κλειστές πόρτες, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, με πολύ γενικόλογες μόνο εκθέσεις των διαπραγματεύσεων από πλευράς της ΕΕ και με τους ευρωβουλευτές να μην μπορούν να συμβουλευτούν τα σχετικά έγγραφα παρά μόνο σε ένα «αναγνωστήριο» υπό αυστηρή επιτήρηση.
Η αλήθεια είναι ότι αυτός ακριβώς ο τρόπος κίνησε τις υποψίες, έτσι που ενώ πριν ένα χρόνο, πόσω μάλλον πιο πριν, η εν λόγω συμφωνία ήταν σχεδόν άγνωστη, έτσι όπως θα επιθυμούσαν τα εμπλεκόμενα μέρη, σήμερα αντιθέτα γίνεται πολύ συχνά λόγος σχετικά. Το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ, παραδείγματος χάριν, έχοντας ασχοληθεί εκτενώς με το θέμα, έχει εκδώσει μια μπροσούρα στην οποία αναλύει την πολεμική του απέναντι στην υπογραφή της. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται εκεί πως "οι αρχικοί ισχυρισμοί από υπέρμαχους του TTIP ότι η συμφωνία θα ήταν καλά νέα για τις εργαζόμενες οικογένειες τόσο στην ΕΕ όσο και στις ΗΠΑ έχουν τώρα απορριφθεί ως ανυπόστατοι από τους πλέον σοβαρούς οικονομικούς σχολιαστές. Αρκετές μελέτες έχουν εκθέσει το οικονομετρικό υπόδειγμα πίσω από τις εκτιμήσεις των επιπτώσεων υπέρ του TTIP, κρίνοντάς το απλουστευτικό, και σημειώνουν ότι έχει αποτύχει παταγωδώς να προβλέψει πραγματικά αποτελέσματα από προηγούμενες συνθήκες, όπως η Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών (NAFTA)". Και πιο κάτω, σύμφωνα με το Ίδρυμα, "ουσιαστικά, στόχος είναι η άρση των ρυθμιστικών «φραγμών» που περιορίζουν τα δυνητικά κέρδη των υπερεθνικών επιχειρήσεων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Εντούτοις, οι εν λόγω «φραγμοί» είναι στην πραγματικότητα ορισμένα από τα πολυτιμότερα κοινωνικά μας πρότυπα και ορισμένοι από τους πιο σημαντικούς περιβαλλοντικούς κανόνες, όπως τα εργασιακά δικαιώματα, οι κανόνες για την ασφάλεια των τροφίμων (μεταξύ αυτών και οι περιορισμοί για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς), οι κανονισμοί για τη χρήση των τοξικών χημικών ουσιών, οι νόμοι για την προστασία των ψηφιακών προσωπικών δεδομένων, ακόμη και οι νέες ασφαλιστικές δικλίδες που επιβλήθηκαν στον τραπεζικό τομέα για να αποτραπεί μια επανάληψη της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008".
Κι παρότι μέχρι πρότινος οι έντονες αντιδράσεις διεθνώς από πολλές πλευρές δε φαίνεται ότι έπαιζαν κάποιο αποφασιστικό ρόλο στις εξελίξεις, διαρροή τεράστιου όγκου πληροφοριών πριν από λίγες μέρες από τη Greenpeace ταράζει επιτέλους τα νερά. Οι πληροφορίες έρχονται να επιβεβαιώσουν τις ανησυχίες με την υπεύθυνη εκστρατείας στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace, κ. Ναταλία Τσιγαρίδου να τονίζει ότι: «Από τα κείμενα που έχουν δημοσιευτεί γίνεται ξεκάθαρο ότι δεν
υπάρχει τρόπος να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΗΠΑ,
χωρίς να εγκαταλείψει η Ευρώπη τις κόκκινες γραμμές της για την
προστασία του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας και των θεμελιωδών
δικαιωμάτων πάνω στα οποία οικοδομήθηκε η Ευρώπη».
Η Γαλλία έχει ήδη μετά τις διαρροές ταχθεί κατά του σχεδίου της συμφωνίας προειδοποιώντας ότι θα την μπλοκάρει, αν οι Βρυξέλλες δεν αποσπάσουν παραχωρήσεις από την Ουάσινγκτον. Μακάρι να είναι η αρχή για τον τερματισμό μια σειράς αδιαφανών και σκοτεινών κινήτρων διαπραγματεύσεων, στην θέση των οποίων να ξεκινήσει πράγματι δημόσιος και ανοιχτός διάλογος για το ελεύθερο εμπόριο. Το πλέον αισιόδοξο όμως, κατά τη γνώμη μου, είναι ότι μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση, την αξιοπιστία πολλών ομοίων της οποίας έχουν πλήξει τα τελευταία χρόνια αποκαλύψεις για αδιαφάνεια, και μαζί μ΄ αυτή γενικώς όποια ανιδιοτελή, σε εθελοντική βάση δράση από μέρους απλών πολιτών μπορεί να φέρει αποτελέσματα, χωρίς να πρόκειται αποκλειστικά για αιθεροβάμονες!
Σύντομο βίντεο για την TTIP, με μια κάπως πιο χιουμοριστική νότα!
No comments:
Post a Comment
Εδώ μπορείς να αφήσεις το σχόλιό σου!